Åpningskonsert

oktober, 2021

15okt19:0020:30ÅpningskonsertFrihetens time19:00 - 20:30 Glemmen Kirke

Arrangementdetaljer

Velkommen til Egil Hovland-festivalens åpningskonsert 2021! I år vender konserten hjem igjen til Glemmen kirke, der Egil Hovland tilbrakte store deler av sitt liv som organist.

Konsertens hovedinnslag blir Frihetens time, et verk for kor, solist, orgel, horn, fagott og lesere. Verket ble skrevet av Sindre Skeie (tekst) og Trond Gilberg (musikk) på bestilling fra Norges Kristne Råd i 2019. Frihetens time består av seks prosatekster og sju sanger om moderne slaveri.

Ifølge FN anslår man at ca. 40 millioner mennesker lever under slaverilignende utnyttelse i verden i dag, for eksempel i tvangsarbeid, barneekteskap, tvungen prostitusjon og annen seksuell tvang. Blant disse er kvinner og barn i flertall. I musikken og sangene formidles forbrukerens refleksjoner og de utnyttedes mørke og fortvilelse, men stykket rommer også håp og tro på at friheten til slutt vil seire. Stykket munner ut i en mektig hymne:

Frihet for engen som blomstrer!
Fred over fuglen i flukt!
Frihet for den som blir truet,
utnyttet, plaget og brukt!
Lyset fra timen som kommer
skinner på jorden i dag.
Alt som er ondt, har en ende.
Kristus brøt ut fra sin grav!

De som medvirker er:

  • Borg domkor
  • Renate Gjerløw Larsen, solist
  • Eyvind Andreassen, horn
  • Linn Sletten Ringstad, fagott
  • Dan René Dahl, orgel
  • Birgitte Bjørnstad, lesning
  • Lars Tore Bøe, lesning
  • Tore Erik Mohn, dirigent

I tillegg fremfører Borg domkor Egil Hovlands verk Agnus Dei – konsert for fagott og blandet kor fra 2002. Verket er noe av det siste Egil Hovland skrev før han la ned pennen – og kan kanskje ses på som hans musikalske testamente.

Verket består av fire satser bygd på kirkens messetekst fra nattverdliturgien.
1. Agnus Dei (Du Guds Lam)
2. Qui tollis peccata mundi (som bærer verdens synder,)
3. Miserere nobis (miskunne deg over oss,)
4. Dona nobis pacem (gi oss fred.)

Hovland utnytter utnytter både korets og fagottens klangpalett til fulle, både i register og dynamikk. I den intenst vakre sistesatsen kjenner vi igjen linjer og harmonier fra tidligere korverk som «Bli hos oss» og «Karin Boyes aftonbön».

Tradisjonen tro blir det også i år en invitert gjest som åpner festivalen. Denne gangen er det naturlig at biskop Atle Sommerfeldt holder åpningstalen. Biskopen har i alle år fulgt festivalen tett. Nå, bare en god måned før han holder sin avskjedsgudstjeneste som biskop, er det naturlig at han får ordet. Frihet er et begrep han har et nært forhold til, og som han vært opptatt av i sin bispegjerning.

NRK gjør opptak av konserten.


Billetter kr 150. Kjøp billett her.

Billetter kan også kjøpes i utsalget på Fredrikstad kino.

Portrett av Renate Gjerløw Larsen

Tid

(Fredag) 19:00 - 20:30

Sted

Glemmen Kirke

Glemmen Kirke Glemmengata 1608 Fredrikstad

Ingen kommentarer

Comments are closed

X