Musikalske ikoner

oktober, 2021

19okt19:00Musikalske ikonerGitarkonsert med Ole Martin Huser-Olsen19:00 Fredrikstad Domkirke

Arrangementdetaljer

Verk av:

  • Henrik Ødegaard – Antiphona X
  • Ewa Serafin – Lite Rekviem
  • Jon Mostad – Musikalske ikoner, bibelsk suite
  • Lauri Supponen – Quotidian Credo

Ole Martin Huser-Olsen savnet lenge et repertoar for instrumentet sitt med tydelig liturgisk og teologisk forankring. Med andre ord savnet han musikk som J.S. Bachs orgelkoraler eller Olivier Messiaens meditasjoner over troens mysterium.

Jon Mostad var den første som ville skrive. Han grep idéen umiddelbart da han ble presentert for den ved et tilfeldig møte på toget. Hans bibelske suite består av fem ikoner. Fire hentet fra Det nye testamentet og ett fra Det gamle. Det femte og siste er hans Fadervår i toner.

Lavmælt trøst

Ewa Serafin og Huser-Olsen delte en fascinasjon og beundring for Casper André Luggs poesi, og har tidligere arbeidet sammen om en sangsyklus bestående av hans tekster. Huser-Olsen har alltid tenkt at gitaren ville være et ideelt instrument for et rekviem i miniatyr, i form av mer lavmælt og trøst. Dermed spurte han Ewa Serafin om hun kunne komponere et rekviem basert på den katolske dødsmessen, og på Luggs første diktsamling Lite rekviem fra 2011.

Henrik Ødegaard er en av våre fremste komponister av sakral musikk, og har skrevet mange kor- og orkesterverk. Hans Antiphona X er – som navnet antyder – det tiende instrumentalverket i rekken av verk som utforsker arven fra den gregorianske sangen. Antiphona X bygger på en antifon til det som kalles salme 80 i Vulgata, men i våre oversettelser salme 81, og hvor det står på latin: «Sumita psalmum jucundum cum chitara.» Eller fra vår nyeste oversettelse: «Stem opp en sang, la håndtrommen lyde, den yndige lyren sammen med harpen.»

Sakte omstemming

Til slutt har den finske komponister Lauri Supponen skrevet et lite, meditativt og skjørt verk. Supponens bestefar var ortodoks ikonmaler i Finland. Dette verket dreies om noen få akkorder, der én streng med jevne mellomrom sakte omstemmes. Disse akkordene som stadig kommer igjen, noe forandret men allikevel de samme, får alle litt forskjellig lys og nye nyanser. Dette er en unnselig og hverdagslig trosbekjennelse.

Vår egen Lasse Johnsen vil være tekstleser under konserten.


Billetter kr 150. Kjøp billett her.

Billetter kan også kjøpes i utsalget på Fredrikstad kino.

Ole Martin Huser Olsen spiller gitar.

Tid

(Tirsdag) 19:00

Sted

Fredrikstad Domkirke

Nygaardsgata 6 1606 Fredrikstad

Ingen kommentarer

Comments are closed

X